sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ardei umpluti cu ciuperci si soia


2 cepe
19 palarii ciuperci
1 punga soia
~300g orez
3 linguri zarzavat
2 linguri zacusca ciuperci
sare
piper
1 morcov

ardei pt umplut (eu am avut 26)

se toaca cepele, se dau pe razatoare ciupercile pe razatoarea cu ochiuri mari si morcovul pe cea cu ochiuri mici, se fierbe soia dupa instructiunile de pe plic

se calesc cepele, se adauga morcovul si cand acestea s-au calit se adauga ciupercile, soia scursa bine, zarzavatul, zacusca de ciuperci si la urma orezul
se potriveste de sare si piper si se omogenizeaza bine compozitia

se umple ardeii, care au fost curatati de samburi si opariti in apa cu sare, cu aceasta compozitie (am avut un autor de nadejde)




se pregateste intr-o oala un pat de rosii rondele, se aseaza ardeii si se adauga apa cat sa-i acopere, apoi se pun pe foc si se lasa la foc mic pana fierb
se pot servi cu sos facut din zeama in care au fiert, smantana sau simpli
Mie mi-au placut asa mult ca ii voi repeta cu sigurata, chiar si copiii i-a mancat cu placere chiar daca nu prea sunt adeptii ciupercilor
Din pacate nu am reusit sa-i mai pozez decat ;dezbracati' de ardei

Vinete evantai


fiindca am gasit niste vinete mai micute si cu mai putine seminte, m-am gandit sa fac evantai de vinete si cautand pe net reteta am dat de una din retetele lui Horia Varlan facuta de alice albinuta http://alice-albinutza.blogspot.com/2011/09/evantai-de-vinete-la-horia.html careia ii multumesc ca a impastasit cu noi reteta.
Mai jos am scris reteta originala, dar trebuie sa precizez ca eu am facut mici modificari si chiar si asa a fost fff bun
In primul rand cantitatile difera ca am facut 10 vinete, apoi costita am inlocuit-o cu salam taranesc fiindca asta aveam in casa si nu am mai iesit sa cumpar si in locul iaurtul am folosit smantana

Deci ingredientele:
2 vinete spalate
1 ceapa potrivita ca marime
2 rosii
100 gr costita
100 gr cascaval
1 catel mare de usturoi
sare
1 pahar mic de iaurt
o lingura ulei de masline

Mod de preparare:

Ceapa se curata de coaja si se taie felii subtiri. Rosiile, cascavalul si costita se taie in felii subtiri.

Vinetele se spala si se taie in felii de 1 cm grosime, incepand de la partea opusa a coditei, si taiati-le pina aproape de codita, la vreo 2-3 cm distanta de aceasta. Astfel nu riscati sa se desprinda de cotor.

Usturoiul, curatat, il taiati in fasii subtiri si impanati cu el feliile de vinete, din lco in loc.

Apoi asezati intre feliile de vinete, feliile de rosii, ceapa, cascaval si costita, dupa priceperea si dorinta fiecaruia, neavand importanta in ce ordine le asezati. Legati vinetele cu ata de bucatarie, sfoara mai subtire (eu nu le-am ,mai legat) si le puneti intr-o tava stropindu-le cu ulei. bagati totul in cuptorul preincalzit la 175 grade C, si lasati asa cam 35 minute. Verificati daca vinetele sunt suficient de patrunse.


Cand s-au racorit putin le scoateti ata si le stropiti bine cu iaurt si putin patrunjel tocat.

Galuste cu prune si nuci


1/2 lingurita de sare
1 lingurite de unt
200g gr faina
+
500g prune
miez nuca
Pesmet 1 pachet mic ~ 200 gr
Zahar

Modul de preparare a retetei:
Cartofii se spala si se fierb in coaja, in apa cu 1/2 lingurita de sare. Cand furculita intra usor in ei se scurg de apa si se curata de coaja, apoi se paseaza. Se amesteca faina, lingurita de unt si 1 lingura de sare.


Prunele se spala si se curata de samburi. In fiecare pruna, in locul samburelui, se pune 1 lingurita de zahar, eventual amestecat cu putina scortisoara si cate un miez de nuca (avad prunele marisoare am pus cate o jumatate de pruna, pudrata cu zahar si avand cate un miez de nuca)


Se umezesc mainile cu apa si se formeaza galustele, intinzand coca, punand cate o pruna si apoi formand galustele de forma rotunda.
Galustele cu prune se fierb in apa, cat sa le cuprinda: se pune pe foc o cratita mare cu apa, cand incepe sa clocoteasca galustele. Cand apa incepe din nou sa clocoteasca se da focul mic sa nu se sfarame galustele si se fierb timp de 10 -15 minute. Cand galustele cu prune se ridica la suprafata inseamna ca sunt fierte.
In timpul in care fierb galustele se pregateste pesmetul:Se topeste untul intr-o tigaie si se caleste pesmetul pana devine auriu. Se amesteca apoi cu 4-5 linguri de zahar. Se scot galustele cu prune din apa cu lingura de spuma si setavalesc prin pesmet, apoi se aseaza pe o farfurie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Arhivă blog

Photobucket