vineri, 11 noiembrie 2011

"Bobo Rahela" (gen Rafaello)


Fata cea mare Rahela dorind o prajitura ceva cu numele ei mi-a facut o lista cu ingredientele care ii plac ei mai mult. N-am reusit sa fac o prajitura , dar m facut nisste bomboane fff asemanatoare cu cele Rafaello si le-am dat ca denumire numele ei (sper ca nu se supara nimeni pe mine din acest motiv)



Cam astea au fost ingredientele:
1 ciocolata amaruie
200g unt
8 lg zahar pudra
230-250g lapte praf
8 lg varfuite cocos
100g napolitana crema cocos

stafide

nuca cocos pt tavalit bilele

 Se topeste ciocolata,

se adauga untul in ciocolata calda si se amesteca bine, adaugandu-se si zaharul

Se adauga laptele praf,

 100 gr nuca de cocos

si napolitanele maruntite bine.

Compozitia obtinuta se da la frigider pentru 30 de minute.

 Luam cate o lingurita de compoziti, punem in mijloc cate 3 stafide si ii dam forma rotunda.



Tavalim bilele prin restul de nuca de cocos.

 Si cam asta a fost ceea ce a iesit:







Salata varza in straturi


 varza alba
 kg varza rosie
 sfecla rosie
 sare grunjoasa
 o radacina taiata in 4 de hrean
 marar uscat

MOD DE PREPARARE

Se curata verzele de primele foi apoi se toaca fideluta,fin,Se freaca fiecare varza tocata in parte,cu sare grunjoasa.
Sfecla curatata de coaja se da si ea prin razatoare apoi se freaca cu un praf de sare.



Pe fundul bidonului, borcanului (sau in cazul meu unei cutii de plastic de la telemea care se inchide ermetic) se pune niste marar uscat, apoi un rand de varza rosie, unul de varza alba, unul de sfecla rosie





 si se repeta cu straturile pana le terminam pe toate si umplem 'vasul', iar deasupra punem fasiile de hrean si niste bete de marar.
Facem o saramura care o turnam deasupra si inchidem ermetic.Lasam 2-3 zile sa se moaie apoi se 'vantura' (eu am miscat cutia in toate felurile pt a agita continutul sau am desfacut ca   pacul si am amestecat bine continutul, apoi am inchis si am continuat cu 'vanturatul' inca cateva zile)

Ciocolata de casa


 Ingrediente
500 gr lapte praf
500 gr zahar
1/2 cana apa
200 gr unt
100 gr cacao
1 esenta rom
Laptele praf il amestecam cu cacaoa si eventula il puteti cerne ca sa fie mai fin.
Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si "cauciucoasa" faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta.
Cand siropul e gata, stingem focul. Adaugam untul si esenta si amestecam bine. Turnam peste laptele praf si amestecam pana se omogenizeaza bine.
Punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt si o nivelam cu dosul unei linguri pe care o inmuiem frecvent in apa rece. Dupa ce s-a racit dati la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.





Prajitura rapida cu mere si gris

Am refacut reteta de prajitura rapida cu mere, dar intr-o varianta mult mai simpla si mai crocanta (si anume nu am mai impartit in doua ingredientele si le-am pus toate in cate un rand)



si fiindca e usor de facut si noua ne place am refacut-o si azi




Sfecla rosie pt iarna


sfecla rosie
hrean
otet
zahar
sare
apa

Se ia sfecla rosie, se spala bine, se fierbe, se curata, se taie cuburi, felii sau batoane.

Se aseaza in borcan si deasupra se pune o lingurita sau lingura dupa preferinta, de hrean dat pe razatoarea cu ochiuri mici
Solutia:
-o parte otet
-2 parti apa
-1 lingura de sare la litru de lichid
-2 linguri de zahar la litru de lichid
Se fierbe pana se topesc sarea  si zaharul si se toarna fierbinte peste sfecla.
Se inchid ermetic si se pun in paturi pana la racirea completa, apoi se pun in camara.

alaturi de niste cartofi prajiti


Ardei Iuti in Otet





INGREDIENTE :
ardei iuti,
otet,
sare grunjoasa,
zahar,

PREPARARE :

Ardeii iuti ii spalam bine si ne apucam sa ii feliem. II clatim apoi in apa sa mearga in mare samburii . Asezam apoi feliile de ardei in borcanase si in fiecare borcanas punem 1 lingura mare de sare grunjoasa si 1 lingura mare de zahar. Deasupra turnam otet pana borcanasul se umple . Capsam si dam borcanul la camara. Simplu si foarte bun .



Prajitura rapida cu mere si gris

        
 Reteta luata de pe blogul Laurei S

Ingrediente:

- 1,5 kg de mere (in functie de tava)
- 200-250 g unt (margarina pentru cea de post)
- 1 cana de gris
- 1 cana de faina
- 1 cana de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 1 plic de praf de copt
- 200 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust)
- scortisoara


Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb).
Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt.
Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3.
Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava, apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, apoi restul de amestec cu gris, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug.
Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie.


Muraturi asortate




Necesare:
-  gogonele verzi mici (fara gogonele parguite/coapte)
-  castraveti de gradina (preferabil ai mititei)
-  morcovi (preferabil mai micuti)
-  conopide mari
-  teline mari (cu frunze cu tot)
-  verze mai mici (de toamna - dese, nu infoiate)
- varza rosie mica
-  ardei grasi sau kapia
-  ardei iuti
-  tuberculi de hrean
- capatani mari de usturoi
- sare grunjoasa
- marar uscat
- butoi/borcan de 20-25l (se apreciaza 'la ochi' volumul necesar)

Preparare legume:
- gogonelele: spalate, intregi
- castravetii: spalati, intregi
- morcovii: curatati, intregi (daca-s mici) sau taiati in 2 pe lung
- conopida: spalata, taiata 'in buchete', in cel putin 8 fragmente fiecare
- telina: curatata coaja, taiat tuberculul in felii, frunzele spalate si pastrate si ele
- varza: spalata, taiata in sferturi (si aia rosie la fel)
- ardeii grasi: spalati, intregi, intepati cu furculita de cateva ori
- ardeii iuti: spalati, intregi
- hreanul: curatat, spalat, taiat in 4 pe lungime
- usturoiul: decorticat

Preparare butoi:
Se spala bine vasul, se lasa sa se usuce complet (!), apoi se freaca peretii interiori cu usturoi (cu rabdare, sa fie frecata toata suprafata interioara cu zeama care se stoarce din catelul de usturoi). Varianta: se poate face mujdei tare de usturoi si se spala interiorul cu el. Se vor pastra si 8-l0 catei de usturoi pt. adaugat intregi in continut.
Asezare in butoi:
Se pun toate amestecate, cat mai anarhic sa ramana cat mai putin spatiu intre legume (DAR nu indesati tare ca se bat si nu mai tin dup'aia). Important:
- la fundul butoiului se pun: 5-6 fasii de hrean, 3-4 catei de usturoi intregi, un ardei iute, frunzele de la 2 teline si o lingura de sare
- la gura butoiului (sus, la suprafata), dupa umplerea cu legume, se pun: 5-6 fasii de hrean, un ardei iute, 3-4 catei de usturoi, frunzele de la 2 teline si, deasupra de tot, marar uscat
Cand se termina de umplut, butoiul trebuie sa fie plin pana-n buza (fara lichid), din care ultima latime de palma sa fie frunze de telina si mararul uscat!!!!

Moarea (saramura):
Se prepara prin fierbere. Sarea se pune 1 lingura (de supa, rasa) de sare la fiecare 1 litru de apa. Se toarna apoi fierbinte, de pe foc, direct peste muraturi. Se va umple butoiul cu lichid pana-n buza, apoi se asteapta o ora (evetual se mai scutura usor din cand in cand - atentie sa nu va opariti), apoi se completeaza ca mai scade putin. La final sa fie maxim 2cm intre nivelul lichidului si capac!
Butoiul trebuie astupat etans si apoi pus undeva la intuneric si racoare. Muraturile sunt gata cam in 3 saptamani si tin minim 3 luni nedesfacute si cam o luna dupa ce se incepe consumul.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Arhivă blog