duminică, 15 mai 2011

Tort cos cu flori


Ingrediente

  • 6 oua
  • 180 gr faina
  • 160 gr zahar
  • 10g alune macinate
  • 10g cacao
  • un varf sare
  • esenta vanilie
  • Fiindca nu am batut asa bine, l-am cam dat peste cap si nu a crescut asa bine, am mai facut un blat alb (simplu) din 
  • 2 oua,
  • 30g zagar,
  • 30gfaina dupa acelasi principiu.
  • crema caramel
  • -2oua
  • -1, 1/2 lg budinca de ciocolata
  • -120 gr zahar pt caramelizat
  • -250ml lapte
  • -20g unt
  • -10g gelatina
  • -200ml frisca
  • -visine
  • plastelina ciocolata
  • 3,1/2 ciocolata amaruie
  • 170g energizant

Mod de preparare

Mixam ouale cu zaharul si un varf de sare pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.  Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior.
Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana ce terminam toata faina, apoi adaugam alunele, le incorporam si cacaua si incorporam bine. Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
Am amestecat mascarponele, cu zaharul si mierea. Se topeste gelatina dupa instructiuni, se ia 2-3 linguri din compozitia de mascarpone, se amesteca cu gelatina apoi se toarna in intreaga compozitie. Se bate frisca bine, se adauga smantana si se mai bate pt omogenizare, apoi se adauga compozitiei de mascarpone, adaugand si visinele
Am pus pe foc intr-o cratita zaharul cu 2 lg de apa si am asteptat sa se devina caramel. Intr-un vas am pus cele 2 oua si amidonul si le-am amestecat fara sa faca gogoloate. Am adaugat apoi laptele si am turnat peste caramelul care inca era pe foc, la foc mic. Am lasat pe foc pana ce s-a topit caramelul si crema a devenit ca o budinca groasa, apoi am lasat sa se raceasca dar nu de tot, timp in care am batut frisca
apoi am adaugat gelatina si 20 gr unt. Dupa ce s-a mai racit am adaugat frisca si dupa ce s-a omogenizat am adaugat visinele
Asamblare:

-am taiat blatul in trei
-am pus intr-o strecuratoare rotunda, tapetata cu folie alimentara primul blat l-am insiropat
-am pus crema mascarpone
-am pus al 2 lea blat am insiropat, am pus crema caramel am pus si ultimul blat insiropat si el
-am uns cu unt mixat cu 2 linguri de zahar pt a nu mai fi gaurele in blat
Pt plastelina
Am topit ciocolata, am adaugat energizantul si am omogenizat bine, apoi am lasat la rece cateva ore. Am facut fasii din aceasta plastelina cu care am facut impletitura pe tort. Am adaugat si florile facute inainte.
~3 kg

Tort Cenusareasa





~3 kg
  • Blat:    3 oua    sare    150 g zahar    1 zahar vanilat    120g faina    120 g amidon    9 linguri lapte gras    1 si 1/2 lingurita praf copt    60g cacao    1 lingura alune macinateCrema mascarpone     1 plic gelatina 10 g    250 gr. mascarpone    200 g frisca    1 lingura zahar     1 lingura miere papadie    75g smantana    fructele unui compot asortat 

Mod de preparare


    Blat:

intr-un bol am amestecat faina, amidonul, cacaua si praful de copt Intr-un alt bol am batut albusurile cu un praf de sare
am adaugat 50g zahar si am batut spuma In alt lighean am frecat galbenusul cu restul de zahar, zaharul vanilat si 6 linguri de lapte caldut
peste crema de galbenusuri am turnat amestecul cu faina si am amestecat bine am adaugat si albusurile si am amestecat bine compozitia rezultata am turnat-o in tava tapetata cu faina si am bagat in cuptorul preincalzit si am copt la foc potrivit. Cand a fost gata am scos si am lasat sa se raceasca

am pus gelatina în apa rece 10 minute.Am amestecat mascarpone cu zaharul si mierea, am adaugat gelatina punand 2-3 linguri de mascarpone in gelatina, amestecand si turnand apoi totul in compozitia de mascarpone  apoi am adaugat frisca batuta impreuna cu smantana cu mixerul.

Asamblare
Am taiat blatul in 3. Am pus pe un platou o foaie de blat am insiropat cu zeama din compot,am pus crema, fructele, blat am insiropat, am uns cu unt si am imbracat cu pasta de zahar.

Colac secuiesc


800g faina
42g drojdie
150g zahar
3oua
50g ulei
250g lapte
arome (rom, coaja lamaie)

zahar, scortisoara, alune

Drojdia cu o lingura de zahar, 2 linguri de lapte si niste faina se amesteca si se lasa 15 minute la dospit.
se bat ouale cu zaharul, se adauga laptele, uleiul si aromele
Imagine Atasata
Se cerne faina, se adauga maiaua si compozitia cu ou
Imagine Atasata
se framanta bine si se lasa la crescut.
Imagine Atasata
Se-ntinde cate o foaie de grosime potrivita.
Se taie apoi in fasii inguste.
Imagine Atasata
Borcanele si cutia de conserva (ca am avut doar una) se curata bine, se dau apoi cu ulei si se incepe apoi sa se infasoare aluatul pe ele.
Se rastoarna pe suprafata de lucru si se rotesc pana aluatul devine uniform pe sticla.
Imagine Atasata
Se mai lasa putin la ''odihnit'' pentru vreo 15 minute dupa care se ung cu lapte si se dau prin zahar, scotisoara si alune macinate
Imagine Atasata
Se aseaza sticlele intr-o tava de cuptor si se introduc la 175 C pana se rumenesc. Se lasa putin la racit si apoi se scot de pe borcane(conserva)
Imagine Atasata



Imagine Atasata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Arhivă blog

Photobucket