duminică, 11 noiembrie 2012

ardei copti

Ingrediente:

 - 1 kg. ardei capia copti, curatati si cantariti
 - 150 ml. otet
 - 50 g. zahar
 - 2 lingurite boabe de mustar
 - 1 ramurica telina
 - 1 foaie dafin


Se spala ardeii Se coc si se presara cu sare groasa; se lasa cateva minute acoperiti cu un capac,se curata de coaja si de seminte, se scurg bine de zeama(eu am observat ca daca ii las cu zeama lor isi schimba gustul).Intr-un vas incapator se amesteca ardeii copti cu otet,apa,sare si zahar dupa gust(sa fie lichid indeajuns sa acopere toti ardeii).Se aseaza in borcane 2,3 ardei putina zeama.....pana se umple borcanul,se capseaza(se folosesc capace care se infileteaza bine).Se sterilizeaza 20 minute(dupa sterilizare se acopera cu o patura pana se racesc).Uleiul se adauga la ardei in momentul cand se consuma.Rezista cel putin un an de zile.



Zacusca peste

Ai nevoie de;
-500g ceapa
-500g morcovi
-3 kg gogosari
-1,300 kg peste
-350 ml ulei
-500ml suc de rosii( sau un borcan pasta de rosii care va fi diluata)
-sare neiodata
-piper
-foi de dafin

Se toaca ceapa si morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Se calesc in uleiul incins. Se adauga putina apa, se inabusa pana fierb.

Se dau prin masina gogosarii copti curatati.Se adauga peste ceapa si morcov.

Pestele se fierbe, se dezoseaza si se da prin masina. se adauga celorlalte ingrediente in tuci (cratita sau in ce facetio zacusca)

Se adauga sucul de rosii.

Se condimenteaza cu sare si mirodenii si se tine la fiert pana scade (se ridica uleiul).
Se pune in borcane si se baga in paturi pana la racire.

Cine nu e sigur de aceasta sterilizare poate sa mai fiarba a doua zi borcanele in bain marine un sfert de ora.

Gogosari in otet

Ingrediente:

- 4 kg. gogosari
- 1,5 litri apa
- 500 ml otet
- 10 linguri ulei (optional)
- sare dupa gust (eu am pus 3 lg)
- zahar dupa gust (am pus 8 lg)
- boabe de piper (am pus 1 lg)
- boabe de mustar (am pus 1,5 lg)
- foi de dafin (am pus 5 foi)
- hrean



Mod de preparare:
Se aleg si se spala gogosarii; se taie in bucati potrivite.

Se pune saramura, adica apa, otetul, uleiul, sarea, zaharul si mirodeniile la fiert. Se potriveste totul dupa gust; daca doriti mai acru, se mai adauga otet, daca doriti mai dulce, adaugati zahar.

Cand saramura clocoteste, se adauga gogosarii in transe. Se invart mereu cu paleta cu gauri pana isi schimba culoarea (nu se lasa mai mult pentru ca se inmoaie)

Se scot apoi din saramura si se aseaza in borcane. fiindca eu i-am cam presat (ceea ce nu e indicat) mi-a ramas destula saramura (care am folosit-o la ardei copti si gogosari in sos de bulion)
Cand toti gogosarii sint asezati in borcane, se adauga bucatile de hrean taiat fasii.
La un borcan de cca. 800 g. sint suficiente 3 fasii de hrean.
Se adauga saramura calda. Mirodeniile care au ramas pe fundul oalei se repartizeaza cu o lingura, uniform, in fiecare borcan. Cate o frunzulita de dafin e de ajuns la un borcan.

Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza si se lasa pana a doua zi sub paturi...


P.S. Ca sa nu ramana bule de aer in borcan, se apasa gogosarii, usor, cu o lingura de lemn sau se scutura usor borcanul.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Arhivă blog

Photobucket