O alta reteta preluata de pe retetecalamama (multumesc Laura)
Ingrediente:
aluat:
450 g faina 000
80-90 g faina 550 sau 650 (pentru paine)
14 linguri de ulei
2 oua intregi
10 g drojdie proaspata
1 lingura rasa de zahar
1 lingura de lapte
50-60 ml. iaurt (sau sana, kefir)
1 praf de sare
umplutura:
800 g braza de vaci bine stoarsa de zer
3 oua mari sau 4 mai mici
2 linguri de gris
150 g stafide
zahar dupa gust (cat de dulce va place umplutura)
1 lingura esenta de vanilie
optional, coaja rasa de lamaie sau scortisoara
finisat:
1 galbenus de ou
zahar pudra
in plus:
cateva linguri de faina pentru paine pentru presarat planul de lucru
Preparare:
Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu 1 lingura de lapte caldut.
Faina pentru prajituri (450 de grame) se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele:
Se amesteca bine, apoi se adauga cate o lingura de iaurt, framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt). Aluatul bine framantat se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina pentru paine:
Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu cele 7 linguri de ulei ramase, formandu-se o pasta.
Aluatul se intinde pe planul de lucru, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime, care se unge cu pasta de faina si ulei:
Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca:
In acest timp, se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele.
Dupa trecerea timpului de odihna, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii:
Cu ajutorul sucitorului, se transfera foaia in tava captusita cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se niveleaza:
Se acopera cu cea de a doua foaie, apoi se finiseaza aluatul pensuland galbenus de ou batut cu 2 lingurite de apa rece.
Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute reducandu-se focul la 180 de grade Celsius. In total, placinta se coace aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos (depinde si de cuptor).
Tava cu placinta fierbinte, imediat ce e scoasa din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca. Apoi se pudreaza cu zahar pudra si este perfecta de mancat:
Placinta este foarte gustoasa, cu un aluat care se desface in foi si o anumita consistenta rustica. Sunt sigura ca nu veti rezista sa o incercati!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
sfecla rosie hrean otet zahar sare apa Se ia sfecla rosie, se spala bine, se fierbe, se curata, se taie cuburi, felii sau...
-
Aceasta este cea de-a doua reteta cu care particip la concursul BLOGGOSPODINA , organizat de doamana Laura Laurentiu pe blogul dumneaei www...
-
Reteta postata de Adriana Nicoleta pe culinar.ro careia ii multumesc si pe aceasta cale am folosit 15 lg zahar 5 lg cacao 100g frisca 12...
-
Am luat de la piata un bidon de2 l de lapte dar fiindca a fost cald cand am ajuns acasa am constatat ca nu tine la fiertasa ca a ramas in ...
-
ingredientele: - 5 gr de gelatina pusa la inmuiat in 30ml apa - 50 de grame de glucoza (miere, energizant) - 450 de grame de zahar pudra ...
-
Cum primavara se lasa asteptata, am facut ca la mine sa fie primavara, "mi-au inflorit narcisele, calele si ghioceii", asa ca i-a...
-
Cu o intarziere de o saptamana vin si eu cu tortul de ziua noastra, zi in care am inceput o noua viata impreuna....dar cu 11 ani in urma....
-
Reteta e luata de pe culinar, postata de Poca careia ii multumesc de reteta pentru blat 6 oua 200 gr zahar 30 ml apa 30 ml u...
Noul An 2012 să -ti aducă sanatate,noroc, realizări pe toate planurile,
RăspundețiȘtergerebucurii, prietenie, fericire, speranţa unui nou început, energia necesară pentru a-ti împlini toate dorinţele şi înţelepciunea de a aprecia fiecare zi prin micile bucurii pe care le oferă.
La mulţi ani!